Ekonomi.

2020-09-10 12:30
Amazons vd Jeff Bezos skulle kunna betala alla anställda en bonus på 105 000 dollar i dag, och ändå vara lika rik som vid starten av pandemin, skriver Oxfam i sin rapport. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP,Ben Margot/AP
Amazons vd Jeff Bezos skulle kunna betala alla anställda en bonus på 105 000 dollar i dag, och ändå vara lika rik som vid starten av pandemin, skriver Oxfam i sin rapport.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rapport: Anställda förlorar jobben i pandemin – och de rikaste blir rikare

Sex månader efter att coronaviruset klassades som en pandemi släpper Oxfam en rapport som visar att flera företag förvärrat det ekonomiska läget i världen genom att dela ut stora vinster till aktieägarna samtidigt som anställda har förlorat sina jobb.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

400 miljoner jobb har försvunnit i coronakrisen och en halv miljard människor riskerar att hamna i fattigdom. Samtidigt har de 100 största vinnarna på aktiemarknaden ökat sitt marknadsvärde med över 3 000 miljarder dollar (drygt 26 000 miljarder svenska kronor).

Hjälporganisationen Oxfam skriver i sin rapport att Amazon-vd:n Jeff Bezos, världens rikaste man, personligen skulle kunna betala var och en av Amazons 876 000 anställda en engångsbonus på 105 000 dollar (drygt 900 000 svenska kronor) i dag och fortfarande vara lika rik som han var i början av pandemin.

– Det är förkastligt att det finns företag, som mitt under en pandemi, betalar ut massiva summor till rika aktieägare när de tagit emot statliga räddningspaket avsedda för att skydda jobb. De knappa resurserna överlämnas till de redan väldigt förmögna i en tid då hundratals miljoner människor drabbas av pandemins konsekvenser, säger Oxfams internationella generalsekreterare Chema Vera i en kommentar.

Oxfam föreslår en covid-skatt på pandemivinster för att omfördela pengar från de rikaste till de arbetare som drabbats hårdast av pandemin.

Fakta Rapporten Power, Profits and the Pandemic
* Den 11 september är det sex månader sedan coronaviruset deklarerades som en pandemi.
* Oxfam har granskat 32 företag och visar att de delat ut pengar till aktieägarna istället för att säkra jobben. Bland företagen finns Microsoft, Apple, Facebook, Amazon, Pfizer, Nestlé och Walmart.
* Men även företag i utvecklingsländer finns med. Nigerias största cementföretag, Dangote Cement,ska ha avskedat över 3000 anställda medan företaget fortfarande förväntas betala 136 procent av vinsten till aktieägarna 2020.