Ekonomi.

2020-06-25 15:55
Foto: Helena Landstedt/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Miljardböter för SEB

SEB får 1 miljard i böter och en anmärkning av Finansinspektionen, för brister i bankens arbete mot penningtvätt.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Böterna och anmärkningen gäller brister i bankens arbete mot penningtvätt – enligt Finansinspektionen har SEB:s dotterbolag varit utsatta för en förhöjd risk för penningtvätt, något som banken inte hanterat på ett tillräckligt bra sätt. Myndigheten anser att SEB inte lever upp lagkraven och delar därför ut en bot på 1 miljard och en anmärkning.

”FI:s undersökning, som sträcker sig från och med 2015 till och med första kvartalet 2019, visar att SEB:s dotterbanker i Baltikum har varit utsatta för förhöjd risk för penningtvätt. Dels på grund av det geografiska läget, dels för att kunder med högre risk för penningtvätt stått för en ansenlig del av dotterbankernas affärsvolymer och transaktioner”, skriver Finansinspektionen i ett pressutskick om beslutet.

Myndighetens undersökning sträcker sig från 2015 till första kvartalet 2019.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

I november 2019 avslöjade TT, SVT och Yleatt SEB:s dotterbolag i Baltikum använts för omfattande misstänkt penningtvätt under perioden 2005–2017.

– SEB kommer nu att analysera beslutet och återkomma med bankens syn. Vi strävar alltid efter att leva upp till gällande regelverk och egna högt ställda krav. Vi utvecklar kontinuerligt bankens förmågor att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Det är ett arbete som har högsta prioritet och som aldrig upphör, inte minst eftersom brottsligheten hela tiden hittar nya vägar, säger SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby, i ett pressmeddelande från banken.