Ekonomi.

2020-09-02 12:20
Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO / Magdalena Andersson. Bild: LO / Claudio Bresciani/TT
Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO / Magdalena Andersson.
Puffetikett
Dagens ETC

LO-ekonom om skattesänkningar i höstbudgeten: ”Dåligt skämt”

Enligt uppgifter till Dagens Industri ska regeringens höstbudget innehålla omfattande skattesänkningar, med bland annat sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter, pådrivna av C och L. Något som får LO att se rött.

– Det är jättekonstigt att prata om skattesänkningar. Vi har inte råd och det är en så oträffsäker politik, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den höstbudget som S-MP-regeringen och samarbetspartierna C och L lägger fram om några veckor ska innehålla de största välfärdssatsningarna som någon regering lagt fram. 100 miljarder kronor ska satsas på offentliga investeringar för att återstarta ekonomin.

– Det är en budget av historiska mått, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i förra veckan.

Centerpartiet och Liberalerna ska ha fått igenom många av sina krav i förhandlingarna, enligt uppgifter till Dagens Industri, som erfar att budgeten kommer innehålla omfattande skattesänkningar.
Liberalerna har bland annat krävt sänkta bolagsskatter, medan Centerpartiet har tagit strid för sänkta arbetsgivaravgifter. Båda samarbetspartierna har även krävt sänkta skatter för framförallt låg- och medelinkomsttagare.

”Dåligt skämt”

LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström menar att det är förvånande att prata om skattesänkningar i den situation som råder med den ekonomiska krisen till följd av coronapandemin.

– Det är ett dåligt skämt att man diskuterar det överhuvudtaget i den här situationen när vi har så överväldigande samhällsbehov, säger hon.

Hon efterfrågar istället riktade satsningar till kommuner och regioner, utöver de 20 miljarder som gått ut hittills.

– De har fått täckning för den akuta krisen, men inte för de behov som fanns redan innan. Det behövs satsningar för att täcka den vårdskuld man har hamnat i och för de demografiska utmaningar som fanns redan innan krisen, så att inte kommunerna ska tvingas höja skatterna för att klara äldreomsorg och barnomsorg.

Vill se större satsningar

LO har tidigare krävt en satsning på 30 miljarder årligen till regionerna och kommunerna. Utöver det vill Åsa-Pia Järliden Bergström se ökade satsningar på arbetsmarknad och utbildning med fortsatta permitteringar och en förlängning av det höjda taket i a-kassan.

– Skattesänkningar är extremt dyrbara åtgärder för att åstadkomma tillväxt, det är väldigt märklig politik.

Det talas om en historisk budget med satsningar på 100 miljarder, borde de vara ännu större?

– Det är jättesvårt att säga. 100 miljarder är ju en rund summa, men det viktiga är ju att man från regeringens sida visar att finanspolitiken kommer att fortsätta bidra till att BNP-tappet och arbetslösheten begränsas. Det är en tydlig markering om att staten kommer ta de här kostnaderna för de närmaste åren. Det är bra och viktigt att det ser ut som att vi kommer landa där.