Ekonomi.

2020-07-17 16:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Larmet: Lita inte på 
rättvisemärkningar

Etiska märkningar i handeln kan dölja missförhållanden. Det menar den amerikanska människorättsorganisationen MSI Integrity.

– Dessa initiativ är inte effektiva verktyg för att hålla företag ansvariga för misskötsel, säger MSI Integritys vd Amelia Evans.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Flera av världens ledande märkningar i handeln misslyckas med att förbättra storföretagens etiska beteende. De möjliggör även för företagen att missköta sig, rapporterar The Guardian. En ny genomgång av 40 globala initiativ belyser flera brister i företagens ansvar.

Den amerikanska människorättsorganisationen MSI Integrity ligger bakom rapporten Not Fit for Purpose. Den baseras på tio års studier av det som i Storbritannien kallas MSI, alltså initiativ som flera intressenter eller företag står bakom. Sedan 1990-talet har de fungerat som många storföretags respons på utbredd misskötsel i deras leveranskedjor.

”Inte effektiva skydd”

10 000 företag från 170 länder deltar i rapporten, som behandlar sektorer som kakao, socker, palmolja, mineraler, skaldjur, elektronik, smycken och leksaker.

Amelia Evans, vd på MSI Integrity, menar att många märkningsorganisationer har en knepig relation med regeringar i länder där de är verksamma – eftersom de ofta uppfattas som bevis på att misskötseln tas om hand.

– Dessa initiativ är inte effektiva verktyg för att hålla företag ansvariga för misskötsel eller skydda rättighetshavare mot brott mot människorätten, säger hon till The Guardian.

De berörda finns inte med

Enligt rapporten är det endast 13 procent av märkningsorganisationerna som inkluderar berörda invånare i sina styrande organ. Nästan en tredjedel erbjuder process ingen där arbetare eller andra berörda parter kan framföra klagomål på arbetsvillkoren.

Bristen på inflytande från de närmast berörda stärker bilden av att användningen av certifieringarna fördröjer faktiska framsteg i människorätten.

– Över tiden har företag börjat dominera dessa initiativ. Så även om tanken med dem inte var att de ska misslyckas, tror jag att de inte kan nå framgång i den här formen, säger Amelia Evans till tidningen.

MSI Integrity varnar att konsumenter inte kan lita på flera av rättvisemärkningarnas påståenden. Utöver att missbruk fortsätter förekomma, så kan generella termer som ”rättvis” och ”hållbar” vara missvisande. Risken finns att den här typen av märkningar legitimerar missförhållanden genom att inte upptäcka dem – och samtidigt påstå att problemen hanteras.

Vanligt i alla globala industrier

Multi-stakeholder-initiative (MSI) är samarbeten mellan företag, civilsamhälle och andra intressenter som tillsammans behandlar frågor av gemensamt intresse, som till exempel hållbarhet och mänskliga rättigheter. Dessa initiativ har etablerats i alla större globala industrier och är ansvariga för bland annat certifiering av produktionskedjor.

MSI Integrity är en amerikansk människorättsorganisation som det senaste decenniet har undersökt huruvida etisk märkning skyddar, främjar och förespråkar mänskliga rättigheter.

Källa: MSI Integrity