Ekonomi.

2016-01-21 20:00
Leonardo DiCaprio, som är engagerad i klimatfrågan, är en av deltagarna vid årets World Economic Forum i Davos.  Bild: Laurent Gillieron/TT
Leonardo DiCaprio, som är engagerad i klimatfrågan, är en av deltagarna vid årets World Economic Forum i Davos.

Klimathotet toppar världsekonomiskt forum

I går samlades företagsledare och världsledare på World Economic Forum i Davos för att under tre dagar diskutera världens utmaningar och lösningar. För första gången någonsin toppas konferensens lista över globala risker av klimathotet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Att världen inte lyckats ställa om för att stoppa klimatförändringarna är det största hotet som världsekonomin står inför 2016. Det framgår av de ”exempellösa” resultat som World Economic Forum (WEF) presenterade i sin årliga rapport inför konferensen, som pågår till och med den 23 januari i schweiziska Davos.

Riskrapporten, Global Risks Report, bygger på intervjuer med 750 världsanalytiker, som gemensamt bedömer att flera av de världsomfattande hoten kommer att öka framöver – men i år är första gången som ett miljöhot toppar listan sedan den lanserades för tio år sedan.

WEF beskriver en global risk som ”en oviss händelse eller omständighet som, om den inträffar, kan orsaka betydande negativ påverkan på flera länder eller branscher inom de kommande tio åren”.

Det faktum att vi inte lyckats ställa om i klimatfrågan bedöms nu utgöra en större risk än såväl massförstörelsevapen, vattenkriser, massflyktingströmmar som en chockhöjning av energipriser, vilka placerar sig på andra, tredje, fjärde och femte plats på listan.

”En så omfattande risk har vi inte tidigare sett under de elva år som rapporten har bedömt de globala riskerna”, fastslås i rapporten.

”Förvärrar andra risker”

Den största risken sett till sannolikhet bedöms flyktingströmmarna utgöra – men den är å andra sidan också tätt sammankopplad till klimatförändringarna, enligt WEF.

– Vi vet att klimatförändringar förvärrar andra risker, som migration och säkerhet, men de är långtifrån de enda fenomen som hänger samman och som kan påverka samhällen snabbt, ofta på oförutsägbara sätt. Åtgärder för att dämpa sådana risker är viktiga och omställningen är nödvändig, säger Margareta Drzeniek-Hanouz, chef över WEF:s team för global konkurrens och risker.

Cecilia Reyes, chefsanalytiker på försäkringsbolaget Zurich Insurance Group, vilka också bidragit till undersökningen, sade vid en presskonferens i förra veckan att ”klimatförändringar förvärrar fler risker än någonsin tidigare vad gäller vattenkriser, livsmedelsbrist, ansträngd ekonomisk tillväxt, svagare social sammanhållning och ökade säkerhetsrisker”.

– Samtidigt gör politiska konflikter att utmaningen med klimatförändringar blivit ännu mer svårlöslig eftersom de minskar potentialen för politiskt samarbete och avleder resurser, nyskapande och återhämtning.

Påverkas av klimattoppmötet

Vid klimatmötet i Paris i december, undertecknade världens ledare en överenskommelse om att minska utsläppen av växthusgaser och vidta andra åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen. Miljöaktivister och andra observatörer varnade dock för att avtalet, även om det är ett tecken på framsteg, inte är tillräckligt för att skydda jorden mot de mest ödeläggande konsekvenserna av klimatförändringar.

WEF:s rapport verkar ha tagit intryck av dessa varningar, då den konstaterar att alla globala risker nu ökar i takt med den genomsnittliga temperaturen på jorden.

Läs vidare på nästa sida