Ekonomi.

2020-09-17 16:00
Siduri Poli har en bakgrund inom tech-branschen och har drivit egna start-ups. Idag jobbar hon mestadels med innovationshuset Changers Hub som vill låta unga vuxna från ytterstadsområdena förverkliga sina drömmar.  Bild: Jesper Jäger-Ärlestad
Siduri Poli har en bakgrund inom tech-branschen och har drivit egna start-ups. Idag jobbar hon mestadels med innovationshuset Changers Hub som vill låta unga vuxna från ytterstadsområdena förverkliga sina drömmar.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon tipsar om hur du lyckas mot oddsen i Sverige

Hon tröttnade på att bli diskriminerad, ifrågasatt som kvinna och utsättas för rasism på arbetsmarknaden. Så hon bestämde sig för att skriva en bok om att lyckas – trots att oddsen är emot en.

Entreprenören och föreläsaren Siduri Poli berättar för Dagens ETC om sina erfarenheter av att ta sig fram i en vit värld.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Siduri Poli släntrar över en av vägarna i Skärholmen med mobilen i handen.

– Hej, det är lite kaos idag. Jag har en ettåring hemma och har lite ont om tid. Kan vi förresten sitta därborta, jag måste ha koll på bilen som står felparkerad, säger hon och skrattar.

Siduri har varit mammaledig ett tag och borta från jobbet. Under tiden har hon hunnit skriva en bok som har väckt uppmärksamhet i allt från Malous soffa till näringslivets tidningar. Boken, med namnet ”Hur du lyckas i en vit värld” är precis vad den antyder. En inspirationsbok med utgångspunkt i egna personliga erfarenheter med konkreta verktyg för att ta sig fram i majoritetssamhället.

– Egentligen handlar den om min och min familjs resa när vi försöker lyckas i det vita Sverige. Alla vi i familjen har strävat efter att hitta ett hem, säger hon och fortsätter:

– Min bror tog en destruktiv väg och hamnade i fel umgänges­kretsar i tidig ålder. Hans Sverige är annorlunda från min bild.

Diskriminering i arbetslivet

Samtidigt har hennes egen resa varit allt i från lätt. Som tech-entreprenör i vad hon beskriver som en ”gubbig bransch” har hon hört det mesta.

– Jag kommer ihåg tydligt när jag satt på ett kontorshotell för techbolag. Jag satt där och tänkte på hur många frågor jag måste besvara som handlar om min etnicitet. Från kollegor, i möten. Det kunde vara en afterwork och vips så var det en hand på låret. Eller bli kallad för lilla gumman på möten. Mycket som var väldigt opassande. Många har också sett serien ”Mitt stora feta syrianska bröllop” och har det som sin enda bild av assyrier och syrianer. Så självklart blev jag tillfrågad att arrangera årets julfest. Ni kan ju fester. Eller den subtila frågan, var kommer du ifrån egentligen? Den frågan säger så mycket. Du är inte som oss, berättar hon.

Vad har du dragit för slutsatser av det?

– Att det behöver ske en förändring. Och på arbetsmarknaden vill jag se att människor som har en utländsk bakgrund slipper bli diskriminerade.

Hon funderar ett slag.

– För tio, femton år sedan var vi inte där, men nu tycker jag att det är en helt annan debatt. Det diskuteras privilegium och vithetsnormer. Nu är det läge.

I näringslivet där hon verkar är det än så länge gubbigt. Men Siduri är så pass optimistisk att hon tror att det kan hända saker inom en snar framtid.

– Jag tror vi kommer att se en enorm skillnad i närings­livet. Jag är övertygad om att det kommer bli en mycket större mångfald, folk kommer inte bli diskriminerade för att de har ett annorlunda namn exempelvis. Vi kan få till det, men vi behöver fler ägare som representerar Sverige. Och då menar jag fler kvinnor och fler rasifierade.

Så hur lyckas man i en vit värld?

– Det handlar om att bygga upp ett eget socialt skyddsnät. Eller som jag skriver i min bok, man bygger sin ”tribe”. Man kan ha stöttning hemifrån och bra vänner, men de kanske inte kan stötta en helt och hållet. Då kan man behöva dra sig till forum där man hittar likasinnade.

Siduri Polis framgångstips

1. Assimileras inte

Du behöver inte smälta in för att lyckas. Tvärtom, var sann mot den du är.

2. Lämna skådespeleriet

Du behöver inte heller spela en roll som tilldelats dig utifrån någon annans fantasi om vem du borde vara.

3. Äru expert eller?

Du behöver inte agera expert inom frågor som berör ditt community bara för att det förväntas av dig.

4. Reppa dig själv

Du behöver inte representera hela din grupptillhörighet. Du representerar dig själv.

5. Lek inte livräddare

Du behöver inte rädda företaget du jobbar på från att se dåligt ut.

6. Hajpa din local

Du behöver inte spendera dina hårt förtjänade kronor på företag som inte visat att inkludering och jämlikhet är viktig för dem.

7. Tacka inte, tack

Du behöver inte känna tacksamhetsskuld varje dag för att du fått ta det utrymmet du har.

8. Educate (y)ourself

Du behöver inte glömma var du kommer ifrån.

9. Sluta vara over polite

Du behöver inte ta emot råd du inte bett om.

10. Bygg din tribe

Du behöver inte jobba mot framgången ensam.