Ekonomi.

2021-01-21 19:16
Två år efter att första barnet fötts tjänar män lika mycket som de gjorde innan de blev pappor. Sju år efter att kvinnor blivit mammor tjänade de fortfarande mindre än de gjorde innan de fick barn och mindre än sina män. Bild: Isabell Höjman/TT
Två år efter att första barnet fötts tjänar män lika mycket som de gjorde innan de blev pappor. Sju år efter att kvinnor blivit mammor tjänade de fortfarande mindre än de gjorde innan de fick barn och mindre än sina män.
Puffetikett
Dagens ETC

Hårdare ekonomisk smäll för mammor

Det är fortsatt långt till ekonomisk jämställdhet för föräldrar trots att fler pappor tar föräldraledigt. En ny studie visar att även pappors inkomst sjunker efter första barnet, men mammors inkomst sjunker kraftigare och under en längre tid.

”Vi hade förväntat oss en utveckling mot större jämlikhet”, säger Ann-Zofie Duvander, professor i demografi och en av medförfattarna till studien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Trots att en större andel kvinnor gick på högskola och förväntningarna på män att ta mer ansvar för barn och hem steg i Sverige under åren 1987-2007, ökade kvinnornas andel av hushållens inkomst knappt alls efter att de fått sitt första barn.

– De senaste decennierna har utvecklingen stått mestadels stilla. Kvinnors andel av inkomsten är fortsatt mycket mindre än männens andel, även om kvinnornas andel har ökat något bland yngre generationer, säger Ann-Zofie Duvander vid Stockholms universitet.

Forskarna har undersökt heterosexuella svenska par som fick biologiska barn eller adopterade under perioden 1987-2007 och resultatet har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Sociology Review.

Mäns inkomst återhämtar sig

Under perioden har det blivit vanligare att män tar ut föräldraledighet och forskarna kan se att även mäns inkomst blir sämre under året efter att de fått barn. Pappors inkomster återhämtar sig dock betydligt fortare än mammors. Två år efter att första barnet fötts tjänar män lika mycket som de gjorde innan de blev pappor. Sju år efter att kvinnor blivit mammor tjänade de fortfarande mindre än de gjorde innan de fick barn och mindre än sina män.

– Det är förvånande att kvinnors löneutveckling inte har blivit bättre över tid. Mönstret är stabilt under perioden, säger Ann-Zofie Duvander.

Anledningarna till skillnaderna är flera. De beror delvis på att kvinnor oftare arbetar deltid när de har små barn, tar fler vabbdagar och föräldradagar med låg ersättning, och att män i större utsträckning kan planera sin föräldraledighet till perioder då det är lugnare på jobbet.

De beror även på Sveriges relativt könssegregerade arbetsmarknad. Kvinnor arbetar i högre omfattning i offentlig sektor med svag löneutveckling, medan män som oftare arbetar i privata branscher har större möjligheter till god löneutveckling.

I undersökningen ingår alla heterosexuella svenska par med förvärvsinkomst utom de som gemensamt tjänade över en miljon kronor i 2012 års penningvärde. Studien inkluderar inte föräldrapenning, andra pengar från socialförsäkringar eller bidrag.