Ekonomi.

2020-09-25 08:50
Jim Walton, Alice Walton och Rob Walton, barn till Walmarts grundare Sam Walton, tillhör världens mest förmögna familj.
Jim Walton, Alice Walton och Rob Walton, barn till Walmarts grundare Sam Walton, tillhör världens mest förmögna familj.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är världens rikaste familjer

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förmögenheter samlas på hög i Sverige

2017 kontrollerade familjen Wallenberg företag värda mer än världens rikaste familjs förmögenhet. Det visar en rapport som tankesmedjan Katalys publicerade 2018. Samtidigt styrde de 15 största finansfamiljerna i Sverige företag värda 4 935 miljarder kronor. Samma år var Sveriges totala BNP 4 604 miljarder kronor. De summorna översätts inte direkt i familjernas förmögenheter, men visar ändå på ekonomiskt inflytande, menar Katalys.

Färre äger allt mer

Även när det gäller förmögenhetskoncentrationen utvecklas Sverige mot att färre äger mer. 2019 fanns det 206 miljardärer i Sverige. År 2000 fanns 89. Bland de rikaste privatpersonerna finns flera representanter för de största finansfamiljerna.

Att kapital samlas inom familjer är naturligt, säger Majsa Allelin, som var med och skrev Katalys-rapporten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Kapitalismen är ordnad på det sättet att få äger mycket och eftersom familjekonstellationen är det sättet vi organiserar våra hushåll på blir det familjerna som äger. För Sveriges del har även vissa familjer, som familjen Wallenberg, varit nära kopplade till statsmakten.

Varför blir då de rika familjerna ännu rikare?

– Det finns flera anledningar. Dels får storföretagen som de äger statliga subventioner i kristider samtidigt som egenföretagarna får lida. Dessutom har vi se senaste 15 åren sänkt skatterna rejält. Förmögenhetsskatten är borta, bolagsskatten och arbetsgivar­avgifterna har sänkts. Sedan har det öppnats för att privata aktörer ska kunna konkurrera med offentliga inom social service. Det i kombination med jobbskatte­avdrag, rot och rut har gjort att folk som har råd konsumerar privat social service.

– De privata företagen ingår dessutom ofta i stora koncerner, så kapitalägare berikas inte bara genom privat konsumtion, men också genom privatägd produktion. Inom koncernerna blir det även enklare att skatteplanera, fiffla med räntor och låna mellan företag. I slutändan berikar det ägarfamiljerna.