Ekonomi.

2020-09-21 08:20
Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten. Foto: Jessica Gow / TT
Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är regeringens pandemibudget

105 miljarder kronor för att återstarta Sveriges ekonomi efter pandemin. En historiskt stor budget med både skattesänkningar och välfärdssatsningar.

– En väldigt tydlig satsning på jobben, jobben, jobben, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Skatterna sänks med nästan 30 miljarder kronor, samtidigt som över 25 miljarder satsas på välfärden i form av vård, skola och omsorg.

– Hela budgeten är exceptionellt stor, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen där höstbudgeten presenteras på måndagsmorgonen. 
 
– De här satsningarna är möjliga att göra tack vare att vi har sparat i ladorna under de goda åren. 

Budgeten innehåller satsningar på totalt 105 miljarder kronor, varav 75 miljarder är utgiftsökningar och nära 30 miljarder är skattesänkningar.

– Det är viktigt för att få upp sysselsättningen i en lågkonjuktur. Det är viktigt att den som drabbas av arbetslöshet får sin försörjning tryggad, säger Andersson. 

Flera av delarna i regeringens höstbudget var redan kända, men på måndagsmorgonen presenterades budgeten i sin helhet.

Förlängning av höjd a-kassa

En av de stora nyheterna var att den tillfälliga höjningen av a-kassan förlängs i ytterligare två år.

– Det handlar om att den som blir arbetslös ska få ekonomisk trygghet, säger Magdalena Andersson.

– Det här är inte en budget för att vi ska kunna komma tillbaka där vi var förut, utan för att bygga Sverige starkare än tidigare, säger finansministern.

Statsskulden ökar

Statsskulden ökar, men är fortfarande på en relativt låg nivå i en internationell jämförelse, den sjunde lägsta i EU.

Finansministern gör bedömningen att statsskulden stabiliserar sig på ”lite över 42 procent” för nästa år och året därpå. Hon ser inte behov av att vara sparsam för de närmsta två åren framåt.

– Något vi lärde oss efter finanskrisen var att man ska inte strama åt för tidigt efter en kris. Vår bedömning är att det behövs en expansiv finanspolitik både 2021 och 2022, säger Andersson till Ekot.

Det är så finanspolitik ska fungera, menar finansministern.

– Spara i goda tider, för att sen ha möjlighet att spendera i dåliga tider.

Satsningarna på klimatet går under rubriken ”en kraftfull grön ekonomisk återstart” där bland annat satsningar på biogasstöd, utökad laddinfrastruktur och förstärkt miljöstyrning i bonus-malus-systemet ingår. Där finns även en grön skatteväxling i transportsektorn, stöd till kollektivtrafiken, järnvägsunderhåll och investeringar på nära tre miljarder för att skydda naturen. Man satsar även drygt fyra miljarder till energieffektivisering och renovering av bostadshus på samt investeringsstöd för hyresbostäder på tre miljarder för kommande tre år.

Gängkriminaliteten ska bekämpas med mera pengar. 10 000 fler polisanställda, mer pengar till kriminalvården och sex miljarder extra till förstärkning av rättsväsendet. Skolor i utsatta områden får utökade medel med drygt 1,2 miljarder på tre år och 750 miljoner satsas på sociala insatser i socioekonomiskt utsatta områden.

– Vi ska vara stenhårda mot brotten, och stenhårda mot brottens orsaker, men också gå mot pengarna, säger finansministern och nämner satsningar mot fusket.
 

Bemöter kritiken från vänster

Magdalena Andersson bemöter kritiken från vänster om att S har kompromissat för mycket med C och L i budgeten.
 
– Vi har en fördelningsprofil i den här budgeten där människor med de lägsta inkomsterna får en större del av satsningarna. Det är en tydligt omfördelande effekt. Ett socialdemokratiskt hjärta tar ett glädjeskutt, säger hon. 

– Det här är faktiskt sossepolitik när den är som allra bäst. 

 

Texten uppdateras.

Följ pressträffen i videospelaren här under. 

Läs vidare på nästa sida: De viktigaste delarna i budgeten