Ekonomi.

2020-04-20 10:40
  • Jair Bolsonaro
    Jair Bolsonaro
  • Pedro Sanchez
    Pedro Sanchez
  • Carl Schlyter, Vändpunkt. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
    Carl Schlyter, Vändpunkt.
Puffetikett
Dagens ETC

Från utopi till verklighet – nu våras det för basinkomst

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Schlyter: ”Basinkomst är det enda sättet att garantera trygghet”

I Sverige är frågan om basinkomst närmast frånvarande från den politiska debatten. Men den avhoppade miljöpartisten Carl Schlyter, grundare av Partiet Vändpunkt, vill införa basinkomst under coronakrisen.

Universell basinkomst eller medborgarlön var länge ett miljöpartistiskt krav. Tills det slopades i partiprogrammet 2013. Den avhoppade miljöpartisten och före detta riksdagsledamoten Carl Schlyter bildade förra året Partiet Vändpunkt, som förespråkar basinkomst. Carl Schlyter föreslår nu att basinkomst införs i alla fall under coronakrisen.

Varför?

– Mitt förslag är att införa det omedelbart och till årets slut. Orsaken till att införa den tillfälligt är att reformer ju kostar pengar. Det är det enda garanterade sättet att få folk att känna någon slags trygghet i en allvarlig kris. Nu gäller dessutom inte många av de argument som folk använt mot basinkomst. Nu har vi ju kastat hundratals miljarder för att rädda banker och företag. Så att det inte finns pengar, det stämmer ju inte, säger han och fortsätter:

– Det är ett perfekt tillfälle att införa basinkomst nu när vi har massor med människor som tillfälligt inte har betalt arbete. Med basinkomst får man möjlighet att göra det man tror är bäst för en själv och samhället, i stället för att söka jobb som inte finns.

Vilken typ av basinkomst tänker du dig?

– För mig är basinkomst alltid universell för alla medborgare och de med permanent uppehållstillstånd. Men det blir väldigt dyrt. Enda sättet att göra den ovillkorad och undvika att reformen blir vanvettigt dyr är att alla får den, men att den räknas ner om man har andra inkomster.

Vad skulle ersättningen ligga på i dag?

– 9 000 eller 10 000 kronor. Syftet med en basinkomst är att man ska klarar sig.

A-kassan ger ju en mycket högre ersättning vid arbetslöshet, men bygger på medlemskap. Skulle inte folk sluta gå med i a-kassan om det fanns basinkomst?

– Nej, en basinkomst ersätter inte försäkringssystem. Den som vill ha mer än 9 000-10 000 kronor i månaden när man blir arbetslös, den måste ju gå med i a-kassan. Men man måste komma i håg att det är bara fyra av tio arbetslösa i dag som får a-kassa. Systemet har ju redan havererat!

– De som skulle ha störst nytta av basinkomst är alla gig-jobbare, människor med otrygga anställningsvillkor, timmisar, såna som byter jobb för att klara sig, arbetslösa eller de som utförsäkras på grund av coronakrisen för att de inte hinner få något jobb innan ersättningarna tar slut.

Kan man inte göra a-kassan mer generös och tillgänglig i stället?

– Då blir ju a-kassan väldigt mycket dyrare och då är frågan hur många som går med.