Ekonomi.

2020-04-20 10:40
  • Jair Bolsonaro
    Jair Bolsonaro
  • Pedro Sanchez
    Pedro Sanchez
  • Carl Schlyter, Vändpunkt. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
    Carl Schlyter, Vändpunkt.
Puffetikett
Dagens ETC

Från utopi till verklighet – nu våras det för basinkomst

Coronakrisen har gett idén om en garanterad basinkomst för medborgare luft under vingarna. I flera länder diskuteras sådana åtgärder friskt bland politiker.

I Brasilien har det redan blivit en tillfällig verklighet, medan Spanien snart väntas införa basinkomst permanent.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Påven Franciskus uttryckte en önskan för arbetarna på den informella arbetsmarknaden till påsk.

– Det kan vara dags att beakta en universell baslön, skrev påven på självaste påskdagen i en hälsning till gatuförsäljare, småbönder, återvinnare, alla de som utför vårdsysslor… ja, alla som ”inte har någon fast inkomst för att ta er igenom denna svåra tid”. För, menar Franciskus, en universell basinkomst skulle leva upp till ”det så väldigt mänskliga och kristna idealet om inga arbetare utan rättigheter.”

Coronakrisen har blåst nytt liv i den politiska idén om att staten ska garantera alla sina medborgare en inkomst som går att leva på, utan krav på motprestation, alltså idén om basinkomst. Debatten om en sådan pågår för fullt i medier och parlament i länder som USA, Kanada, Storbritannien och Spanien. Och flera länder har redan infört olika varianter av utbetalningar till medborgare som förlorat sin inkomst som en följd av pandemikrisen.

Till och med i Brasilien, där ”coronaförnekaren” Jair Bolsonaro har en ultraliberal finansminister i sin regering, har man beslutat att betala ut en basinkomst på 1 160 kronor per månad till 60 miljoner invånare, en fjärdedel av befolkningen. Bland annat ströjobbare, svartarbetare, ensamstående mammor och de 13 miljoner allra fattigaste i landet kan numera få pengar direkt utbetalda under tre månader.

Engångssummor i Nordamerika

I USA påbörjades i veckan utbetalningen av en engångssumma på 12 000 kronor till alla med en månatlig bruttoinkomst under 62 400 kronor. Åtgärden skiljer sig mycket från den numera avhoppade demokratiska presidentkandidaten Andrew Yangs förslag om en månatlig, universell basinkomst om 1 000 dollar till alla. I debatten som föregick kongressbeslutet diskuterades olika förslag på regelbundna utbetalningar av bidrag till medborgarna. Yangs förslag hade plötsligt tagits på allvar, noterade magasinet Time.

Även införandet av ett ”nödresponsbidrag” (CERB) i grannlandet Kanada, på 14 000 kronor per månad under fyra månader till arbetare som förlorat sin inkomst i coronakrisens spår, gav även det nytt liv åt debatten om universell basinkomst – alltså utbetalningar till alla medborgare oavsett inkomst. Detta efter att man konstaterat att en tredjedel av alla arbetslösa varken lever upp till villkoren för vanlig a-kassa eller CERB, i ett land där 60 procent av arbetarna normalt sett inte har rätt till a-kassa, enligt nyhetsportalen Vice.

Spanien går i bräschen

Medan många motsätter sig förslag om basinkomst med argumentet att en garanterad minimiinkomst skulle urholka intresset för en mer täckande arbetslöshetsförsäkring är ett av de vanligaste argumenten för dess införande i olika länder att stora segment av arbetskraften i dag inte täcks av a-kassan, då allt fler har svårt att kvalificera för a-kassa. Basinkomst, menar förespråkarna, fångar upp arbetare med osäkra och oregelbundna anställningar som faller utanför socialförsäkringarna.

I Spanien har basinkomstinitiativet kanske kommit längst. I början av veckan lovade regeringen att en permanent garanterad basinkomst för dem med lägst inkomst ska införas om ”några veckor”. Reformen var ett krav som vänsteralliansen Unidas Podemos ställde förra året på socialisten Pedro Sanchez för att ingå i hans koalitionsregering, men coronakrisen skyndade på processen. Det nya bidraget blir ett komplement till de kommunala socialbidragen, vars belopp skiljer sig enormt från kommun till kommun och som, enligt en statlig rapport från 2018, inte kommer 90 procent av dem som lever under fattigdomsstrecket till del. I Spanien har coronakrisen satt basinkomst på allas läppar. Den politiska omvändningen är i basinkomstfrågan iögonfallande. Det märks inte minst på tidningen El Pais ledarsidor. Fram tills för inte så länge sedan totalsågades Pedro Sanchez av landets största dagstidning, för att han som kandidat för vänsterfalangen i socialistpartiet PSOE, revolterat mot partietablissemanget. ”Basinkomsten kommer att förstärka det sociala skyddsnätet och främja den ekonomiska återhämtningen”, stod det i tisdagens ledare. En hyllning på ledarplats till ett förslag från två partier till vänster om PSOE.

Läs vidare på nästa sida: Schlyter: ”Basinkomst är det enda sättet att garantera trygghet”