Ekonomi.

2015-12-18 08:38
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt höga vinster för storbankerna

Storbankerna gjorde rekordresultat förra året, och även detta år har miljardvinsterna fortsatt att rulla in, trots minusränta. Något som bland annat beror på att bankerna ökar sina marginaler på bolånen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870

I oktober presenterade de fyra svenska storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken sina resultat för årets tredje kvartal. Även om vinsterna var något lägre än förra året visade bankerna på goda resultat – sammanlagt 22,6 miljarder för alla fyra banker, där Nordea leder med en vinst på 9,7 miljarder kronor. Vinsterna gynnar dock aktieägarna mer än bankens kunder.

– Bankerna gör enorma vinster, vilket är fantastiskt för aktieägarna. Men det är lite sämre för bankkunderna, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelse-sajten Compricer till SVT.

Höga marginaler på bolånen

Bankernas resultat följer efter flera års skarp kritik från såväl politiker som Finansinspektionen. Förre finansministern Anders Borg inledde ett utdraget ordkrig om bankernas bristande moral, men i slutänden följdes de hårda orden aldrig upp med någon politisk handling.

En stor del av bankens vinster kommer från bolånen. Även om bolåneräntorna sjunkit har bankernas marginaler ökat. Ursäkten från bankerna själva brukar vara att de mötts av hårdare krav på kapital från myndigheterna. Men detta håller inte Finansinspektionen (FI) med om.

– De beräkningar vi har gjort är att marginalen har ökat betydligt mer än de kostnader som bankerna har drabbats av på grund av de krav vi ställt på dem. De kanske utgör en tredjedel av den här ökningen, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier till DN.

Stor-bankernas vinster

Resultat efter skatt under det tredje kvartalet 2015:

Swedbank: 3,9 miljarder kronor

SEB: 4,3 miljarder kronor

Handelsbanken: 4,7 miljarder kronor

Nordea: 9,7 miljarder kronor