Ekonomi.

2020-03-27 14:44
Ulla Andersson (V), Elisabeth Svantesson (M), Fredrik Olovsson (S). Bilder: Claudio Bresciani/Jessica Gow/Lars Larsson/TT
Ulla Andersson (V), Elisabeth Svantesson (M), Fredrik Olovsson (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Förslag: Inget statligt stöd till vinstutdelande företag

De företag som lämnar vinstutdelning till ägarna ska inte få ta del av det statliga stödet för korttidspermitteringar. Det förslaget arbetar finansutskottet med just nu, enligt flera medier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har tidigare rapporterat om bland annat AB Volvo, som planerat att dela ut 12 miljarder till ägarna trots att man permitterat 20 000 anställda. Förslaget möttes av stark kritik, och sköts sedan på framtiden.

Nu rapporterar flera medier att finansutskottet arbetar med ett förslag där bolag som gör vinstutdelningar inte ska kunna söka statligt stöd för korttidspermitteringar.

– Vi tycker inte att det är förenligt med reglerna att ta emot korttidsstöd om man också delar ut pengar till aktieägarna, säger finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) till SvD Näringsliv.

Enligt tidningen har Vänsterpartiet varit pådrivande i förslaget.

– Jag tror att det är stort folkligt stöd för detta. Jag har sett många som varit så in i helskotta förbannade över företag som sagt att de ska ge utdelningar, samtidigt som de förväntar sig stöd från staten, säger utskottsledamoten Ulla Andersson (V) till SvD.

Enligt Fredrik Olovsson finns det ett brett stöd för förslaget i utskottet, och det stärks också av rapporteringen i Dagens Industri. Där uppger ledamöterna Elisabeth Svantesson (M), Jakob Forrsmed (KD) och Karolina Skog (MP) att de stödjer linjen.

– Om man anser sig ha behov av permitteringsstöd och samtidigt gör utdelningar, så menar utskottet att man inte har allvarliga ekonomiska svårigheter. Jag tror att skattekollektivet är med på det som riksdagen nu fattar beslut om, säger Elisabeth Svantesson till Di.

Utskottet väntas ta ställning till det slutgiltiga förslaget på måndag.