Kommentar/Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren.

2020-09-21 14:28
 • Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten under måndagen. Foto: Jessica Gow / TT
  Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten under måndagen.
 • Skattekvot sedan 2006 - % av BNP
  Skattekvot sedan 2006 - % av BNP
 • Uteblivna skatteintäkter sedan 2006 - miljarder kronor varje år
  Uteblivna skatteintäkter sedan 2006 - miljarder kronor varje år
 • Urholkad trygghet - miljarder kronor jämfört med oförändrad andel av BNP 2006
  Urholkad trygghet - miljarder kronor jämfört med oförändrad andel av BNP 2006
 • Offentlig finansiell förmögenhet sedan 2006- miljarder kronor
  Offentlig finansiell förmögenhet sedan 2006- miljarder kronor
 • Miljö och energi (andel av BNP)
  Miljö och energi (andel av BNP)
Puffetikett
Dagens ETC

Det blev en budget – men ingen omställning

Det här handlar mer om att varje deltagande parti ska få visa upp ”segrar” än om att storsatsa mot pandemins och klimatkrisens effekter. Hoppades du på en förändrad riktning? Tyvärr, så blev det inte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter en kris som slagit mot hela samhället är det inte underligt att statens budget för innevarande år snabbt fick ändras. Staten har gjort omfattande ingrepp för att hindra panik. Sjuka har sluppit karensdag, företag fått kraftiga subventioner och avskedanden skjutits upp med stöd.

Men den nya budgeten – den som skulle vara ”nystart” och den som miljörörelse och radikala röster inom Socialdemokraterna hoppats på som en ändrad inriktning vad gäller investeringar och stöd till de som har det sämst – är faktiskt mptsatsen. Magdalena Andersson (S) återgår till den nyliberala inriktning som gällt i decennier för både borgerliga som socialdemokratiskt ledda regeringar.

Det ser vi på många områden.

Klyftorna fortsätter öka

När den privata konsumtionen höjs kraftigt framöver och den offentliga inte följer med, så betyder det ökade klyftor i samhället. De gemensamma välfärdssatsningarna är mindre än satsningarna på det privata. Enda undantagsåret är 2020, och allt annat vore ju absurt i en pandemikris. Men framöver innebär budgeten fortsatt ökade klyftor.

Orsaken till den här utvecklingen är inte svår att se. Det beror på att skatterna sänks i Sverige, målet är fortfarande att pressa ner skattekvoten till 42 procent. (2006 låg den istället på över 48 procent.) De här få procenten får enorma konsekvenser för vad staten och i förlängningen kommunerna har möjlighet att göra.

Miljarderna som försvann

Lägger vi samman skattesänkningarnas konsekvens på offentliga finanser så är det faktiskt 345 miljarder kronor mindre i skatteintäkt kommande år än om skattekvoten hade legat kvar på 2006 års nivå. Det är en extrem förändring – och den ser vi i hur tryggheten har förändrats. Kommande år är minskningen 169 miljarder kronor mot samma område 2006. Det är barn, gamla och sjuka som betalar priset för denna stadiga försämring.

Grön satsning blev – blå

Det stora uppdraget enligt de flesta linjetal om coronakrisens efterspel ekonomiskt, har varit tal om storskaliga satsningar på omställning. Ny, energi, renare miljö, minskade utsläpp.

Det här sker inte. Allt detta blir 0,4 procent av BNP och ska sedan minska kommande år, så att vi efter nästa val är tillbaka på samma andel som före pandemin. Ekonomiskt har de gröna inte fått ut några riktiga förändringar i budgeten, även partiets egen skattepolitiska talesperson (Rebecca Le Moine) konstaterar att budgeten innehåller cirka 30 miljarder kronor i klimatskadliga subventioner, en summa som är 2,5 gånger så stor som hela den statliga satsningen på miljön.

Det här är ett extra stort misslyckande för klimatpolitiken då offentliga sektorn inte saknar resurser för en snabb och omgående omställning. De offentliga finanserna är inte ”satta i skuld”, den offentliga finansiella förmögenheten är faktiskt – trots pandemin – över 1 000 miljarder kommande år. Och det betyder i praktiken 1 000 oanvända miljarder.

Hur lösa massarbetslösheten?

Det kanske mest märkliga är att budgeten samlat inte innehåller några satsningar på att ta Sverige från den ökade massarbetslösheten på nära tio procent, till en mer normal nivå för EU -änder. Det som genomförs är skattesänkningar för företag som anställer unga, men det är en metod som tidigare visat sig meningslös och som kostar tio miljarder per år.

Orsaken till denna märkliga passivitet för en S-regering kan ses i en sammanställning av statens investeringar i ekonomin. Trots det stora offentliga finansiella överskottet är investeringarna fortfarande under tre procent av BNP.

Det här får effekter på välfärd och trygghet – offentliga investeringar i skola, vård och omsorg skapar jobb – men också i klimatfrågan då staten är den enda aktören som kan ställa om trafik och andra infrastruktur system snabbt.

En statlig investering kan ju vara direkt klimatfarlig, som satsningar på flygplatser, men en passivitet är ändå ett tecken på att politiken inte tar tag i vare sig arbetslösheten eller klimatkrisen.

Där ligger det stora misslyckandet. Omställningen som inte blir av. Magdalena Andersson har förhandlat fram en budget som mer ska lugna de borgerliga än ställa om samhället i en grön och jämställd inriktning.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln blev diagrammet om offentlig och privat konsumtion tyvärr fel. För år 2020 och åren 2021-23 har vi använt löpande utgifter. Det ska i likhet med åren 2017 till 2019 vara volymförändring.

Volymförändring kallades tidigare för förändring i fasta priser. Det mäter, som ett exempel, förändringen av kilo konsumerade kläder (privat konsumtion) och förändringen i antal lärartimmar (offentlig konsumtion). Vår slutsats om att den privata konsumtionen höjs kraftigt medan den offentliga inte följer med, blir ännu tydligare när vi använder jämförbara siffror.