Fråga Ehrenberg.

2014-09-07 13:14
"Arbetsförmedlingen har för länge sen förvandlats från en förmedling av jobb, till en hantering av arbetslösa", skriver Johan Ehrenberg. Bild: Jessica Gow/TT
"Arbetsförmedlingen har för länge sen förvandlats från en förmedling av jobb, till en hantering av arbetslösa", skriver Johan Ehrenberg.

De arbetslösas dilemma

Varför gör Arbetsförmedlingen inte det som bemanningsföretagen gör (och har gjort under lång tid)?
Christer Hansson

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett enkelt svar är att Arbetsförmedlingen för länge sen förvandlats från en förmedling av jobb, till en hantering av arbetslösa. Det här är ett politiskt skifte som egentligen skedde redan på 1990-talet och med den då allt mer tilltagande synen på arbetslöshet som något som var individens eget problem och ansvar. Jobb var inte längre en rättighet som samhället och politiken hade ansvar för att försöka skapa. Det var ett individuellt ansvar och den som inte klarade att fixa jobb låg ”samhället till last”.

Arbetsförmedling är i grunden en enkel tjänst – man förmedlar de jobb som inte är tillsatta. En bra arbetsförmedling kan hitta rätt sökande till ett jobb. Företag och de sökande sparar tid och samhället sparar ångest och problem. Men om arbetsförmedlingens uppgift istället blir att sätta arbetslösa i sysselsättning i form av ständigt meningslöst jobbsökande och åtgärder och hot om förlorad a-kassa, ja då förvandlar man förmedlingsidén till en kontrollfunktion där uppgiften egentligen mer handlar om att hantera att 20 procent av samhällets vuxna inte har jobb (den verkliga arbetslösheten i OECD är mycket högre än den statistik vi normalt refererar till. En femtedel saknar jobb och egen försörjning eftersom de antingen är utanför systemet eller inne i arbetsförmedlingsstatistiken). Som grupp har dessa människor en enkel ekonomisk uppgift. De pressar lönerna.

Bemanningsföretag löser företagens problem med att få personal utan att behöva ta ansvar för personalen. För att lösa kriser i ett läge kan det nog vara bra (det tar tid att hitta personal som funkar med en arbetsgrupp), men när det – som för de stora medieföretagen – handlar om att aldrig anställa utan pressa journalisterna som grupp genom att väldigt många aldrig har säker inkomst, ja då är det ett utnyttjande som gör samhället svagare på sikt. Otrygga människor är inte bra för ett samhälle. 

Värst utnyttjande av bemanningsföretagen är lustigt nog offentlig sektor. Det beror på politiska beslut – offentlig sektor ska inte få växa och heller inte erbjuda bra löner inom vård och skola. (Det skulle kräva högre skatter).  Alltså kallar vi in sjuksköterskor och läkare och andra krafter i ett dyrt bemanningssystem som bara kostar onödiga skattepengar. Jag är alltså inte säker på att Arbetsförmedlingen ska göra det som bemanningsföretagen gör. Jag tycker nog det vore bättre om vi anställde med fasta jobb som huvudprincip istället.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.