Ekonomi.

2020-10-09 16:50
Kamala Harris debatterade mot Mike Pence tidigare i veckan. Bild: Julio Cortez/TT/AP
Kamala Harris debatterade mot Mike Pence tidigare i veckan.
Puffetikett
Dagens ETC

Cannabisaktier rusade efter Harris ord under debatten

Under veckans vicepresidentsdebatt berättade Demokraternas kandidat Kamala Harris att marijuana kommer att avkriminaliseras om hon och Joe Biden vinner valet. Nu rusar cannabisföretagens aktier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kamala Harris stödjer sedan tidigare initiativet Marijuana opportunity, reinvestment and expungement, som bland annat gick ut på att få slut på det federala förbudet mot marijuana i USA. Nu har hon alltså lovat att under henne och Joe Biden kommer marijuana att avkriminaliseras i hela landet. Dessutom ska människor som tidigare dömts för marijuana-relaterade brott få brotten raderade ur belastningsregistret.

Nyheten mottogs positivt från flera håll, inte minst på börsen. Flera marijuanarelaterade företag rusade.

Gör stor skillnad

I många delstater är det lagligt att bruka marijuana, men banker och traditionella finansinstitutioner har i stor utsträckning vägrat arbeta med företag som säljer marijuana eller cannabisrelaterade produkter.

– Tillgång till säkra bankkontakter skulle transformera hela branschen, öppna upp en helt ny investeringsmarknad och minska risken att driva en cannabisrelaterad affärsverksamhet, säger Keith Chich, medgrundare till företaget Sunderstorm Inc, som säljer cannabisproukter, till Reuters.

Tidigare har problem med reglering begränsat företagens tillgång till pengar och lån, någonting som en rikstäckande avkriminalisering skulle ändra på.

Marijuana i USA

Idag finns ingen rikstäckande regel för marijuanas laglighet i USA. I ett tiotal delstater är det helt lagligt, i andra avkriminaliserat, i vissa bara tillåtet för medicinskt bruk och i ett antal är det helt olagligt.