Fråga Ehrenberg.

2014-10-26 08:34

Borde inte "kapitalism" vara ett skällsord?

Hej Johan! Borde inte ”kapitalism” vara ett skällsord? Kritiken mot detta ekonomiska system, vars grundläggande motsättningar omöjliggör alla försök till verklig demokrati, är nästan obefintlig i det offentliga rummet. Eller är detta system på väg att möta sin skapare, och i så fall: vem kommer att sakna det mest? Tacksam för eventuella visdomsord. 
Marcus Berguv

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svar: Nej, skällsord gör att man inte kan diskutera sakligt. När Marx skriver om kapitalism skriver han om ett ekonomiskt system som befriade många ekonomiska krafter i samhället från feodalismens usla system (led livegenskap och adelsmakt och så vidare). Sen kritiserar han systemets begränsningar och hur kapitalägarnas makt kommer att perverteras till en vinstjakt som slår sönder samhällets möjliga gemenskap. Kapitalism för mig är bara ett namn på ett ekonomiskt system. Kapitalägare bara ett ord för som äger kapital.

DU kan vända på det. De som tror på vinstmaximering som idé för hur ett samhälle ska utveckla och byggas, de använder ordet socialism som ett skällsord. Det gör att de blir lite korkade när man diskuterar samhället. De kan inte diskutera begränsningar av kapitalets makt, de kan inte diskutera klimatfrågans stora behov av ny kontroll av produktionen och de kan inte diskutera de sociala orättvisornas behov av skatteutjämning eftersom de tolkar det i ordet ”socialism”.

Du får ingen saklig diskussion om till exempel vinster i välfärden utan de skriker bara ”socialism”. Det gör att vi lämnar den politiska demokratiska diskussionen och istället sysslar med demagogisk propaganda. Inte bra för ett samhälle. Så låt orden ha sitt värde i att de förklarar system och ideologier.