Ekonomi.

2020-09-16 13:10
Bild: Christine Olsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Beskedet till riskgrupper – förlorar inte semestern

Vad händer med semestern om du inte kan gå till jobbet för att du är särskilt känslig för corona? Du får ändå dina semesterdagar. Det har fackförbundet Kommunal och arbetsgivare gemensamt beslutat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Beslutet dröjde men i slutet av juni beslutade regeringen till sist att personer i särskilda riskgrupper för att drabbas svårt av covid-19 skulle få möjlighet att söka förebyggande sjukpenning, alltså kunna få ersättning när de stannar hemma. Den betalas som mest ut 90 dagar. En oklarhet har dock varit om man fortfarande får semesterdagar under tiden man uppbär ersättningen från Försäkringskassan.

Nu har Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommit fram till att ersättningen ändå är semestergrundande.

– Det här är bra. Det ser till att samma sak gäller för den här ersättningen som vid sjukpenning. Det vill säga att tiden med ersättningen blir semestergrundande, säger Lena Byström, förbundsombudsman för Kommunal, till tidningen Kommunalarbetaren.

Tydlig överenskommelse

Hittills har totalt drygt 2 000 sökt ersättningen. En av dem är Lotten Andersson, som arbetar inom hemtjänsten i Göteborg. Hon välkomnar att det finns en överenskommelse som klargör vad som gäller för semester.

– För mig har det inte varit något alternativ att gå till jobbet. Jag har en sjukdom som gör att jag nog inte skulle klara av att få corona. Min arbetsgivare har ändå varit förstående, tycker jag. Men det här med semester har jag tänkt på. Det känns rätt att jag och andra som är i samma situation inte ska drabbas dubbelt.

Grupper som kan få förebyggande sjukpeng

Personer med samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt eller kronisk leversjukdom.

Personer med kronisk lungsjukdom.

Personer med en pågående eller nyligen avslutad cancerbehandling.

Personer med diagnosen fetma och ett BMI på 40 och däröver.

Personer med immunbristsjukdom.

Personer med genomgången organtransplantation.