Fråga Ehrenberg.

2014-02-07 18:22
Bild: Fredrik Sandberg

Äntligen skatterabatt för solceller

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag är en gammal läsare av dina texter kring solceller och har själv ett litet tak med 3 kW. Jag vet att du varit kritisk mot alliansens ovilja att skapa kvittning av el, men undrar hur du ser på det lagförslag som nu lagts och ska ge skatterabatt. Har alliansen blivit grönare?
Claes Andersson

Hej Claes!

Det är Centern via Näringsdepartementet som till slut har fått igenom ett förslag som ger den som har solceller 60 öre i skattereduktion för den el man skickar ut på elnätet en riktigt solig dag.

Egen el är ju annars den el man konsumerar och producerar själv. Men på sommaren gör man ofta för mycket el, vilket då blir solig el till grannar via elnätet.

Att göra en ersättning för det är självklart. Det är lite larvigt att det tagit regeringen fyra utredningar och fem år att komma till skott. Sen har jag själv varit kritisk för att skattereduktion är mycket krångligare än rak kvittning, där man får skicka in el på dagen och hämta hem den på natten.

Men visst är det bra att vi äntligen får regler.

Så här fungerar det

Alla som gör egen el får 60 öre i skattereduktion på inkomstskatten för den el man skickar ut på nätet och inte konsumerar själv.

För den vanliga solcellsägaren är det här väldigt viktigt. 60 öre plus de ören man får vid försäljning av överskottsel blir omkring 95 öre till 1 kr per utmatad kWh.

Om man lägger till nätnyttan elnätsbolaget betalar på några öre plus elcertifikat på ca 20 öre så innebär det här att även Sverige i praktiken fått ”nästan kvittning” mellan utmatad el och el man köper. Åtminstone så länge elpriserna inte rusar iväg på vintern.

Hur då skatterabatt?

Man får en kontrolluppgift från nätägaren efter ett år, som man använder i sin deklaration. Det viktiga är att detta gäller även företag och framförallt bostadsrättsföreningar. Det här ger möjlighet för större hus att också satsa på solel.

Begränsningarna

Man får inte mata ut mer el än man konsumerar på helåret. Fortfarande gäller alltså att man dimensionerar sin egen anläggning utifrån sin årskonsumtion. Gör du av med 10 000 kWh el på ett år kan du sätta upp solceller som producerar 10 000 kWh, inte mer. Tidigare fanns en begränsning om 63 ampere för din säkring. Det har nu höjts till 100 ampere, vilket gör att bostadsrättsföreningar och företag enklare kan vara med.

Sen finns en maxsumma du kan få i skattereduktion: 18 000 kr. Det betyder att du bara får exportera 30 000 kWh. För större hus är det en bra storlek.

Vilken el gäller det?

Skattereduktionen gäller inte bara sol-el. Även vind, vattenkraft, tidvatten (!), jordvärme, biomassa och bränsleceller som används för att göra el har rätt till samma skattereduktion. Det är speciellt bra för vindel som i praktiken varit helt utan stöd när det gäller småskalig egen vindel. I Sverige är det mycket få som gör el med ved eller pellets, men nu kanske den tanken börjar gro hos fler. (Däremot vet jag inte riktigt vilka tidvattenkraftverk regeringen tänker på.)

När gäller det?

Regeringens lagförslag är avsett att gälla från den 1 Juli 2014.