Ekonomi.

2014-10-13 11:09
”Statens finanser är i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att kunna nås under denna mandatperiod”, meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under måndagens presskonferens. Bild: Pontus Lundahl/TT
”Statens finanser är i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att kunna nås under denna mandatperiod”, meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under måndagens presskonferens.

"Alliansen har lämnat stora hål i ekonomin"

Sveriges finanser har varit betydligt sämre än vad Alliansen har gett sken av. Det menade nya finansministern Magdalena Andersson (S) när hon under måndagen höll presskonferens om överskottsmålet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– För tredje gången lämnar en borgerlig regering efter sig statsfinanser med mycket stora hål. Det här är de sämsta siffrorna vi har sett sedan budgetsaneringen, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.
– Det är betydligt dystrare utsikter för svensk ekonomi än vad vi trodde i våras.
Överskottsmålet infördes på 90-talet och innebär att Sverige ska ha 1 procent överskott av BNP över en konjunkturcykel. Alliansen har misslyckats med detta och inte nog med det, man har slösat bort hela överskottet som Regeringen Persson lämnade efter sig 2006. Då lämnade man 70 miljarder till Reinfeldt, när Löfvén nu tar över saknas i stället 90 miljarder. Nu har man ett slutresultat på minus 1 procent i stället för målet på plus 1 procent.
– Anledningen är att man har drivit igenom ofinansierade reformer. Alliansen har haft en väldigt optimistisk bild av utvecklingen. För fyra år sedan trodde man att man skulle ha ett överskott på 115 miljarder i år, säger Andersson.

De 115 miljarderna har under mandatperioden 2010-2014 nedskrivits. 2011 var prognosen 80 miljarder plus, 2012 räknade man på plus 13 miljarder. 2013 insåg man att det skulle sluta på 58 miljarder. Minus. 2014 stod det klart att den slutliga siffran blev 90 miljarder minus i statskassan.

En av de största bovarna menar Andersson har varit jobbskatteavdragen som kostade 83 miljarder kronor vid genomförandet och i dag står för en kostnad på 99 miljarder.
– Vi kommer bara genomföra reformer som man klarar av att finansiera fullt ut. Att vi kommer bryta mot överskottsmålet är uppenbart. Vi ligger två procent ifrån och att ta sig tillbaka till målet inom fyra år är enligt min bedömning inte möjligt.

Överskottsmålet

Efter finanskrisen i början av 90-talet beslutade regeringen att Sverige ska ha ett överskottsmål. Det betyder att man varje år ska ha ett överskott på 1 procent av BNP för att på så sätt bygga upp en buffert i statskassan.

Alliansen har misslyckats att nå överskottsmålet. År 2012 gick Anders Borg ut och lade korten på bordet. Han berättade då att man inte kommer nå överskottsmålet, något man inte gjort de fyra tidigare åren heller. Inte heller för 2013 nådde Alliansregeringen överskottsmålet.