Debatt. .

2014-03-19 09:45
plågsamma nivåer. I Stockholm blev det hela 18 procent dyrare att hyra i andra hand under 2013, skriver Ali Quadri.  Bild: Hasse Holmberg/TT
plågsamma nivåer. I Stockholm blev det hela 18 procent dyrare att hyra i andra hand under 2013, skriver Ali Quadri.

Vi behöver fler hyresrätter

Regeringens lösningar är inte tillräckliga för att hantera bostadsbristen i en tid där antalet hyresrätter minskar och bostadsköerna växer, skriver Ali Qadiri, statsvetare och bostadsköande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skaran av bostadsköande, bostadslösa och andra motvilliga boendevagabonder jublade inte när bostadsminister Stefan Attefall (KD), presenterade sin åtgärdslösning på bostadskrisen.

Han vill sänka kraven för andrahandsuthyrning av en bostad. ”Beaktansvärda skäl” för att hyra ut sin bostad, som gäller i dag i hyreslagen, ska ersättas med ”skäl”. Det skulle ge bostadsinnehavaren större möjlighet att hyra ut. Samtidigt som regeringen sänker kraven för uthyrning, har de försvagat det konsumentskydd som hyresgästerna har i lagen mot ockerhyror till exempel.

Om din hyresvärd tog en ockerhyra förra året, så kan du idag inte få tillbaka mellanskillnaden ­retroaktivt, något som var möjligt före lagändringen. En boendeförsörjningshöjande insats kompletteras med destruktiva ingrepp för hyresgästerna.

Bostadsministern illustrerade i sitt pressmeddelande med en IT-experts önskan att bosätta sig i Stockholm när han föreslog lagändringen. Alla har dock inte en IT-expertlön i bostadsjakten. Vi behöver en bostadspolitik förankrad i vår demografi och geografi.

De här lagändringarna har fått konsekvenser. I en debattartikel den 24 januari refererar Attefall till 35 procent fler hyresannonser i säljsajten Blocket. Han förbiser ett faktum dock, tidningen Hem & Hyra rapporterar att andrahandshyrorna har ökat till nivåer som även plågar en IT-expert. I Stockholm var det under 2013 hela 18 procent dyrare att hyra i andra hand jämfört med 2012. I Uppsala och Linköping blev det 10 procent dyrare.

Nu ska planprocessen förenklas för att minska byråkratin för kommunala tjänstemän. Mindre byråkrati är bra, men det är våra bostadsköer och inte tjänstemän som är överbelastade.

Kommunernas bostadsförsörjningsroll skärptes nyligen, men Attefall och Anders Borg bör även komplettera det med skatterabatt för hyresrätt, lagstadgad hyresgästinflytande, skattefria underhållsfonder samt miljöpremie för en grön bostadsupprustning. Attefalls åtgärdslösningar är inte tillräckliga för att hantera bostadsbristen i en tid där hyresrätter minskar och bostadsköer växer.

Grundproblemet kvarstår, vi behöver fler hyresrätter för att lösa en kris som familjer, unga, äldre, nyanlända och arbetssökande kämpar med. Lagändringar är inte en hållbar lösning, det är däremot konkreta bostäder i tusentals, per år.

Ali Qadiri 
Statsvetare och bostadsköande