Direktreplik. .

2020-10-12 00:47
  • Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet. Bild: Henrik Montgomery/TT
    Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
  • Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: Olivier Matthys/TT
    Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Puffetikett
Dagens ETC

Ungerns regering vill tysta all kritik

Zoltán Kovács attacker är en del av den ungerska Fidesz­regeringens systematiska försök att tysta all kritik, både i och utanför Ungern, skriver Malin Björk (V)

Jag vet nog ingen som läser mina debattartiklar så flitigt som den ungerske regeringsrepresentanten Zoltán Kovács. Som han själv skriver så är det inte första gången han går till personlig attack mot mig efter att jag kritiserat den ungerska regeringens rasistiska flyktingpolitik.

Kovács attacker är en del av den ungerska Fideszregeringens systematiska försök att tysta all kritik, både i och utanför Ungern. Nyligen kunde vi till exempel läsa om hur ungerska ambassadörer beordras att spionera på ungerska journalister som arbetar utomlands för att ”stoppa utländsk inblandning i Ungerns interna angelägenheter”. För de ungerska politiker, frivilligorganisationer och journalister som på hemmaplan opponerar sig mot regeringen är det naturligtvis ännu värre. Försöken att tysta all kritik mot regeringen är i sin tur en del av den pågående nedmonteringen av rättsstat, demokrati och grundläggande rättigheter i Ungern.

Efter de senaste tio åren med regeringspartiet Fidesz och premiärminister Orbán finns nästan inga fria medier kvar i landet. Universitet och organisationer som arbetar för människors rättigheter attackeras och tvingas flytta utomlands. Regeringen finansierar rasistiska kampanjer där flyktingar och affärsmannen George Soros utmålas som hot mot nationen. De få flyktingar som kommer till Ungern nekas mat och utsätts för våld.

Med sitt senaste inlägg mot mig bekräftar Kovács den allvarliga situationen i Ungern. Till hans besvikelse kan jag meddela att jag inte kommer låta mig tystas.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Malin Björk 
EU-parlamentariker (V)