Debatt. .

2020-10-20 03:23
Bild: Thomas Johansson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Orättvisa restriktioner i pandemin

Varför kan hundratals personer trängas i en Ica-butik när de inte får sprida ut sig på en fotbollsläktare? För mig är det fundamentalt att saker och ting behandlas jämbördigt, menar Christian Kaddik.

Regeringen har kommunicerat ut att det inte kommer bli några lättnader för idrotten eller kulturen vad gäller publik på olika arrangemang och aktiviteter. Smittspridningen ökar i samhället och det är något vi alla behöver fundera över. Alla människor har ett stort eget ansvar för att hindra smittspridning. Ur ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att vi inte försätts i en lockdown, det skulle få otroligt negativa effekter på människors psykiska hälsa.

Det är dock ett problem att alla inte behandlas lika i denna pandemi. Det är en grundläggande värdegrund för vilken demokratisk rättsstat som helst, alla ska vara lika inför lagen. Trots det behandlas inte alla lika gällande restriktioner. Vi är många som vittnat överfulla köpcentrum, butiker och restauranger. För mig är det fundamentalt att saker och ting behandlas jämbördigt oavsett om det är en teaterföreställning med Unga örnar, Ullared har en vanlig öppetdag eller att Hammarby spelar en hemmamatch. 

Detta ska inte göras för elitklubbarnas skull som kallt budgeterat med lättnader, för att kunna köpa in ett par nya spetsvärvningar till sitt lagbygge. Men för att få någon form av likvärdighetsprincip gällande restriktioner. Om köpcentrum och restauranger kan hålla öppet efter anpassningar till verksamheten för att underlätta avstånd bör kulturen och idrotten få samma möjlighet.

Vi menar att Sverige har haft en fungerande coronastrategi som tagit fler folkhälsoaspekter i beaktande än enbart covid-19. Följs inte riktlinjer väntas skärpningar. Genom det har nog få missat statsminister Stefan Löfvens ord om att hålla i och hålla ut. Det är nog en del som blir oroliga om lättnader skulle börja införas när smittspridningen ökar. Men om en aktör kan garantera avstånd och följa rådande rekommendationer bör det gälla alla. Eller så kanske det är så att även fler verksamheter ska ha restriktioner kring max 50 personer.

Oavsett hur det blir behöver det vara rättvist. Alla är lika inför lagen, även i en pandemi.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Christian Kaddik 
Förbundsstyrelsen Unga örnars Riksförbund