Debatt. .

2020-09-24 11:43
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Kycklingindustrin bedrar konsumenterna

För den som vill minska smittspridning är vegetabilier det säkraste valet. Och kyckling är det du ska välja bort från tallriken. Helt enkelt för att de är flest och har det sämst – varje år slaktas 99 miljoner kycklingar i Sverige.

Det skriver förbundet Djurens rätt i ett debattsvar till branschorganisationen Svensk fågel.

Svensk fågel anklagar Djurens rätt för att vara generaliserande. Samtidigt lyfter de själva få argument som övertygar om en hållbar kycklingindustri. Istället fortsätter Svensk fågel att pumpa ut bilden av välmående kycklingar till intet ont anande konsumenter. Faktum kvarstår att antibiotika ges i förebyggande syfte till majoriteten av Svensk fågels kycklingar, men eftersom det räknas som en godkänd fodertillsats kan de fortsätta marknadsföra sig vilseledande som ”fria från antibiotika”.

Kycklingindustrin är skyldig till en stor mängd risker, smittspridning och djurlidande. Både när det kommer till risken för framtida pandemier och till vardagens magsjukor. Kycklingindustrin är såklart inte ensamt skyldiga. Men de ligger bakom flest djur på minst landyta.

Svensk fågel hävdar att svenska kycklingar har låga nivåer av campylobacter, men varför är det då fortfarande den vanligaste bakteriella magsjukdomen för svenskar? Det är omöjligt att komma till lägre nivåer om inte kycklingarna får mer plats, möjlighet att hålla social distans, och slippa vara av snabbväxande, ohälsosamma hybrider. Kycklingar behöver behandlas som levande djur och inte som varor.

Vi konsumenter behöver minska vår animaliekonsumtion för att minska smittrisker och förbättra djurvälfärden. Svensk fågel behöver ta ansvar för kycklingarna.

Djurens rätt 
Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt