Debatt. .

2020-10-20 03:22
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuas av TT efter att ha presenterat ny politik.  Bild: Ali Lorestani/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuas av TT efter att ha presenterat ny politik. 
Puffetikett
Dagens ETC

Förstår inte KD att språk är en rikedom?

I det nya Kristdemokraternas skola existerar inte modersmål. Det är ett uselt förslag som nonchalerar all forskning. Klart barn ska få lära sig sitt modersmål, skriver socialdemokrater.

Under fredagen samlades Kristdemokraterna för sitt partifullmäktige, där de tog fram ett utbildningspaket om hur partiet vill göra skolan bättre. Ett förslag som lyftes var att lägga ner modersmålsundervisningen. Ett dåligt förslag enligt oss.

Kristdemokraternas hänvisar till forskning och menar att modersmålsundervisningen inte medför någon nytta utan istället medför “stora problem”. Lite extra märkligt blir det med tanke på att det fortfarande står på deras hemsida att ”att forskning visar att goda kunskaper i modersmål underlättar inlärningen av nya språk”.

Gedigen forskning tyder på att flerspråkighet ger goda effekter för både samhället och individen, enligt Inger Lindberg, professor emeritus i tvåspråkighet vid Stockholms Universitet. Redan 2003 publicerades en rapport från Myndigheten för skolutveckling som lyfter hur inlärningen av svenskan, andraspråket, underlättas om eleven redan har ett utvecklat modersmål.

Vad baserar KD sina argument på? Det är en oroväckande utveckling när Kristdemokraterna vill inskränka barnens rätt att kunna utveckla sitt modersmål, vilket också strider mot både språklagen och barnkonventionen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det känns som att KD fastnat i en populistisk träskmark där det är enklare att skrika högt mot olika minoriteter i vårt land. Det är signalpolitik, i det här fallet en signal till nya väljargrupper som KD är intresserade av. Det handlar om att skärpa tillvaron för dem som kommer till Sverige. Om syftet är att stärka integrationen, så tror vi på forskningen som visar att det är viktigt att landa i sitt eget språk.

Men för att det ska bli möjligt så krävs det stora satsningar på integration, en bra skola och välfärd. När det gäller att satsa på svenska språket för invandrare har KD rätt men det behöver inte utesluta det andra. Det går att göra både och.

Beröva inte barn möjligheten att få lära sig sina modersmål. Att kunna fler språk är en rikedom i sig, oavsett vem du är.

Evin Incir (S)

Europaparlamentariker

Kadir Kasirga (S)

Oppositionsborgarråd i Stockholm Stad

Anders Österberg (S)

Riksdagsledamot

Serkan Köse (S)

Riksdagsledamot

Lara Badinson (S)

Ledamot i utbildningsnämnden Stockholm Stad