Debatt. .

2014-03-27 12:00

"Eleverna utövade sin demokratiska rätt"

Blockaden av SDU:s besök på Globala Gymnasiet var inte antidemokratisk, som DN:s ledarskribent påstår, utan en hoppingivande manifestation för allas lika värde, skriver Alle Eriksson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så är de igång på DN:s ledarsida igen. Denna gång är det Susanna Birgersson som diskuterar begreppet demokrati och som berättar för oss stackars läsare om hur en egentligen borde ta emot SDU. Med "ordentligt modererade debatter" ska eleverna kunna ställa sina frågor till ungdomsgrenen av ett parti som i samma text beskrivs som en "planta som växte upp ur den nazistiska och rasistiska myllan på 1980- och 90-talen". 

Birgersson tycker att eleverna som blockerade ingångarna till Globala gymnasiet är antidemokratiska. "Ungdomligt oförstånd måhända". I mina ögon var de perfekta demokrater. För vet ni? En MÅSTE faktiskt inte tillåta alla att komma in i ens skola. Precis som rektorer kan ringa till polisen när elever från en annan skola kommer för att bråka, kan elever, människor, fullt kapabla att tänka själva, agera. De kan ställa sig upp och säga "vi vill inte lyssna på er rasistiska propaganda. Vi är en skola där många av oss är rasifierade och vi känner oss inte trygga med att släppa in er. Ni får inte komma in. No pasarán."

Birgersson nöjer sig inte med att legitimera Sverigedemokraternas politik, hon skriver också att "delar av partiet ägnar sig åt en islamkritik". Islamkritik. Smaka på det ordet samtidigt som vålds- och hatbrotten med islamofoba förtecken ökar. Att legitimera och förringa de rasistiska värderingar som råder i SD är att göra dem en tjänst. Varje gång en ledarsida i en svensk dagstidning väljer att använda SD:s språkbruk kommer vi längre och längre ifrån idén om allas lika värde. Vi tillåter en normalisering av ett vi och ett dom. En påhittad rädsla som vi enbart på rasistiska grunder tillåter att slå rot i den svenska folksjälen.

Henrik Arnstad skrev i DN (2012-11-15) att SD är ett fascistiskt parti och att vi måste våga använda korrekt terminologi. I sin artikel skriver Arnstad också om att aldrig tillåta politiskt läckage i kampen mot fascism:

"Då och då hörs röster om att 'våga ta debatten', vilket innebär att köpa SDs problemformulering. Det är en livsfarlig väg. Att Tyskland accepterade Hitlers tanke om 'judefrågan' innebar inget bakslag för hans parti, tvärtom. Att 'judarna' diskuterades som samhällsproblem i stället för vad de egentligen var – en samhällsresurs – satte kursen mot katastrofen."

För mig var den blockad som utfördes på Globala gymnasiet det enda hoppingivande. Att ett stort antal elever ställde sig upp, utövade sin demokratiska rätt och sa "Nej!".