Debatt. .

2014-02-17 09:56
”Genom moderniserad lagstiftning och ifrågasättande av normer kan vi fortsätta bryta ny mark när det kommer till allas rätt att älska vem man vill”, skriver Bodil Sidén.  Bild: Roey Ahram
”Genom moderniserad lagstiftning och ifrågasättande av normer kan vi fortsätta bryta ny mark när det kommer till allas rätt att älska vem man vill”, skriver Bodil Sidén.

Alla hjärtans dag gäller inte alla

Sverige är ett före­gångsland för HBTQ-personers rättigheter. Men mer behöver göras. Genom moderniserad lagstiftning och ifrågasättande av normer kan vi fortsätta bryta ny mark, skriver Bodil Sidén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fredags var det alla hjärtans dag. Många kanske gick på sin första dejt, åt en middag med någon de tycker om eller kanske såg på House of Cards med en vän. Alla hjärtans dag påminner om att kärlek, öppenhet och sammanhållning bygger ett samhälle starkt.

En kort resa österut är allas kärlek inte lika mycket värd. OS i Sotji har satt Ryssland på en obehaglig karta. Reser man söderut till Saudiarabien är det förknippat med dödsstraff att vara homosexuell. I Iran torteras homosexuella. I USA kan homosexuella ännu bara ingå partnerskap i ett fåtal delstater. Alla hjärtans dag gäller långt ifrån överallt.

Sverige har kommit långt när det kommer till lagstiftningen kring HBTQ-personers rättigheter. Den svenska partnerslagstiftningen 2009 var en stor seger men mer finnas att göra. Vi behöver fortsätta ifrågasätta destruktiva normer och stärka vår röst internationellt för att få gehör för öppenhet, jämställdhet och värden som inte gör skillnad på kärlek och kärlek. Men vi kan också göra mer på hemmaplan:

Lagstiftningen för transpersoner behöver fortsätta moderniseras. Det är anmärkningsvärt att transpersoner ännu inte inkluderas som faktor i lagstiftningen för hets mot folkgrupp och att kravet på att vara ogift vid könsbyte kvarstår. Vi behöver fortsätta modernisera lagstiftningen.

EU måste ta ansvar. Även om man ingått ett äktenskap i Sverige behöver man inte resa långt i Europa för att det ska ogiltigförklaras. Äkten­­skap som ingåtts i EU bör ses som giltiga i hela unionen. Kärlek ska ingå i den fria rörligheten.

Skolan ska delta aktivt. Ingen ska behöva gå till omklädningsrummet med en klump i magen eller känna sig utanför på sexualundervisningen. HBTQ-perspektivet i sexualundervisningen och likabehandlingsarbetet i skolan behöver förstärkas.

Sverige är ett föregångsland för HBTQ-personers rättigheter. Men mer behöver göras. Genom moderniserad lagstiftning och ifrågasättande av normer kan vi fortsätta bryta ny mark när det kommer till allas rätt att älska vem man vill. För att alla hjärtans dag ska vara allas hjärtans dag.

Bodil Sidén
medlem i Moderata Ungdomsförbundet